Egypt: Odsúdený exprezident skolaboval vo vrtuľníku

02.06.2012 Celý región

Káhira 2. júna (TASR) - Egyptský exprezident Husní Mubarak, ktorého dnes v Káhire odsúdili na doživotný trest žalára za spoluvinu na zabití demonštrantov počas minuloročného ľudového povstania, zvládol vynesenie rozsudku v súdnej sieni, nie však návrat do väznice na palube vrtuľníka.

Podľa očitých svedkov bývalý egyptský prezident skolaboval, jeho zdravotný stav sa náhle prudko zhoršil, takže lekári mu po pristátí stroja museli poskytnúť prvú pomoc.

Situáciu navyše komplikoval fakt, že Mubarak nechcel opustiť helikoptéru.

Internetový server Egynews citoval istého lekára, podľa slov ktorého Husní Mubarak veľmi zle reagoval na informáciu, že sa nevracia do vojenskej nemocnice, v ktorej v uplynulých mesiacoch strávil vyšetrovaciu väzbu. Namiesto toho prepravili odsúdeného exprezidenta na oddelenie intenzívnej starostlivosti väzenskej nemocnice Tora neďaleko egyptskej metropoly.

Kým v súdnej sieni sa ľudia po vynesení rozsudku pobili so strážcami, požadujúc trest smrti a popravu exprezidenta, ale aj očistenie súdnictva od osôb z Mubarakovej éry, v krajine vypukli oslavy. Moslimské bratstvo však vyzvalo na zopakovanie súdneho procesu s exprezidentom a ostatnými obžalovanými a predloženie serióznych dôkazov.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región